середу, 22 серпня 2012 р.

Рожа також заразне захворювання свиней. Викликається вона грунтовим мікробом. Найбільше число захворювань спостерігається у весняно-літній період, але хворіють свині пикою і в іншу пору року. У хворих свиней загальний стан буває пригніченим, температура підвищується до 42°, вони відмовляються від корму. На шкірі спини і боків з'являються різко окреслені округлі плями, спочатку червоні, потім фіолетові. Діагноз встановлюється оглядом хворих і бактеріологічним дослідженням трубчастих кісток і органів трупа або туш вимушено убитих свиней. Для дослідження рекомендується спрямовувати саме трубчасту кістку. Збудник пики свиней поширений в природі широко. Тому для попередження появи захворювання навесні перед вигоном на пасовище всім свиням старше двох місяців в неблагополучних по пиці пунктах роблять дворазові запобіжні щеплення проти бешихи. При появі ускладнень після щеплень хворих свиней лікують сироваткою і пеніциліном.
Для лікування хворих свиней застосовують пеніцилін у дозі 3000 од. на 1 кг ваги тварин. Триразове введення через 3-4 години препарату, розчиненого на рожисте сироватці або на охолодженої дистильованої або кип'яченій воді, забезпечує одужання хворих. Одноразове внутрішньом'язове введення біциліну в кількості 300 000 од. забезпечує лікувальну концентрацію препарату в крові до семи днів і дає хороший лікувальний ефект. У населених пунктах, де з'являється це захворювання, накладається карантин, який знімають через 14 днів після останнього випадку захворювання або падежу свиней. Забій свиней повинен проводитися на спеціально відведеному місці з наступною дезінфекцією місця забою, очищенням та дезінфекцією свинарника та прилеглої території.
М'ясо від вимушено убитих свиней, хворих пикою, може вживатися в їжу лише після попереднього дослідження і добре провареним. Збудник пики свиней дуже стійкий. Посол м'яса не вбиває бешихове інфекцію протягом 170 днів. Знешкодження м'яса досягається варінням протягом двох з половиною годин.

Немає коментарів:

Дописати коментар